Students and staff (lecturers) especially in Fisheries And Product Technology (THP) is the main target, so it is expected that there is the same understanding between lecturers and students in achieving the objectives of the study program (short and long term). Achievement strategies are conducted by: improving the quality of human resources through further study both S-2 and S-3 in and outside the country and facilitating THP lecturers to participate in scientific meetings both nationally and internationally. In addition to training to improve the quality and soft skills both lecturers and students.

A. Short Term

1. Conduct educational and teaching process activities with target pass on time (4 years) of 50% with GPA> 3.

2. Conducting research and development activities of science and technology by students and faculty aimed at improving students’ self-capacity and for meeting the needs of fisheries and marine communities both in the form of research journals as well as intellectual property rights.

3. Conducting services to the community in the form of community service in the form of consultation, training and pilot in marine and fishery technology in the framework of community empowerment and business development and entrepreneurship.

4. Implementation of learning system based on Student Center Learning and Problem Based Learning.

5. Fostering and collaborating with stakeholders, both from the industry as alumni users, domestic and foreign educational institutions as partners of education development and government institutions in collaboration and joint research.

B. Long Term

Building professional network between PS THP and the world of work covers the private sector (business, cooperative and finance), non-governmental organization, community element, research institutions, educational institutions, Asia and Global level.Mahasiswa dan staf (dosen) khususnya di program studi THP merupakan sasaran utama, sehingga diharapkan ada pemahaman yang sama antara dosen dan mahasiswa dalam pencapaian tujuan program studi (jangka pendek dan jangka panjang). Strategi pencapaian dilakukan dengan: meningkatkan kualitas SDM melalui studi lanjut baik S-2 dan S-3 didalam dan luar negeri serta memfasilitasi dosen THP untuk berpartisipasi dalam pertemuan ilmiah baik nasional maupun internasional. Selain itu mengadakan pelatihan untuk meningkatkan mutu dan soft skill baik dosen dan mahasiswa.

1. Jangka Pendek

1. Melakukan kegiatan proses pendidikan dan pengajaran dengan target lulus tepat waktu (4 tahun) sebesar 50% dengan IPK > 3.
  2. Melakukan kegiatan penelitian dan pengembangan IPTEKS oleh mahasiswa dan staf pengajar dengan sasaran untuk meningkatkan kapasitas diri mahasiswa dan untuk pemenuhan kebutuhan masyarakat perikanan dan kelautan baik dalam bentuk jurnal-jurnal penelitian maupun hak atas kekayaan intelektual.
  3. Melakukan pelayanan kepada masyarakat dalam bentuk pengabdian kepada masyarakat berupa konsultasi, pelatihan, dan percontohan di bidang teknologi hasil perikanan dan kelautan dalam rangka pemberdayaan masyarakat dan pengembangan usaha serta kewirausahaan.
  4. Implementasi sistem pembelajaran berbasis Student Center Learning dan Problem Based Learning.
  5. Membina dan menjalin kerjasama dengan stakeholder, baik dari industri sebagai pengguna alumni, institusi kependidikan dalam dan luar negeri sebagai partner pengembangan pendidikan dan institusi pemerintahan dalam menjalin kerjasama dan riset-riset bersama.

2. Jangka Panjang

Membangun jaringan kerja profesional antara PS THP dengan dunia kerja meliputi swasta (bisnis, koperasi dan keuangan), lembaga swadaya masyarakat, unsur-unsur masyarakat, lembaga penelitian, lembaga  pendidikan, ditingkat Asia dan Global.